fredag den 24. januar 2014

Sprog og nysprog

I den britiske avis The Guardian - som almindeligt dannede mennesker naturligvis læser dagligt - kunne man onsdag læse en munter lille sag om tre fans af fodboldklubben Tottenham, der var blevet sigtet for at bruge ordet 'Yid' i forbindelse med en fodboldkamp. Forklaringen er, at ordet, anvendt i dens oprindelige, engelske betydning, er nedsættende overfor mennesker af jødisk herkomst - og hermed pr. definition anti-semitisk.

Der er dog et lille aber dabei: Tottenham er en engelsk traditionsklub fra det nordlige London, der oprindeligt var en klub, hvor en stor del af spillerne var jøder. I udekampe blev ordet 'yids' anvendt nedsættende om holdet, men holdets fans - der var stolte af klubbens historik - tog skældsordet til sig, og anvendte det i stedet som en æresbetegnelse for holdet; The Yid Army. Det kan man bl.a. læse i klubbens egen historie og, lidt mere overskueligt, på Wikipedia. Man kan også se det på White Hart Lane - klubbens hjemmebane - hvor det, som på nedenstående billede, bruges sammen med klubbens oprindelige logo.
Men det må man altså ikke mere. Ikke nok med at henstille til at bruge ordet med omtanke, nu bliver fans også politianmeldt for brugen af det!

Jeg har stor forståelse for, at man ikke skal ytre sig racistisk, hverken med ord som 'neger', 'perker', 'rødhud' eller 'smovs', da disse ord er ualmindeligt nedsættende for den gruppe mennesker de betegner. Men nogle gange går vi altså helt overbord i vores orwellske iver efter at udrense sproget for alt farve. Og i dette tilfælde er det da helt grelt; her har fans, der tidligere fik ordet brugt imod sig, taget det til sig som en æresbevisning - og dermed vendt betydningen 180 grader, således at det nu er en kærlig opmuntring til spillerne - og det bliver de straffet for!

Kært barn har mange navne, og således også Tottenham Hotspurs; Yid Army, Spurs og Coys er nogle af dem. Måske skal vi også forbyde Spurs - da det jo er et middelalderligt udstyr til at pine og plage heste - og Coys (omend jeg fortsat mangler at se, hvordan dette kan fortolkes racistisk).

Naturligvis skal man ikke håne og råbe nedsættende efter nogle, der tilfældigvis har en anden etnisk baggrund end en selv. Men man behøver nu heller ikke blive smålig. I USA vil man snart få problemer, hvis linjen skal føres helt igennem; her må Cleveland Indians fra NFL ikke længere hedde Indians p.gr.a. sprogpolitikken, og derfor kan vi måske snart se frem til mødet mellem Cleveland Native Americans og Minnesota Vikings .... Nå, nej; Minnesota Native Scandinavians.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar