tirsdag den 19. januar 2016

Frikadeller, Bowie og løn som forskyldt

Det har ellers været lidt af en start på 2016. Knap var champagnen tørret op fra gulvet før de første bulletiner om alverdens dårligdom ramte os. Og nej; jeg tænker ikke bare på den årligt tilbagevendende pseudo-begivenhed, som en slutrunde i herrehåndbold er. (Det holder i øvrigt aldrig op med at undre mig, hvordan man kan hidse sig op over en slutrunde, der finder sted hvert år, i en sportsgren, hvor man scorer hele tiden. Men lad det nu ligge…)

Politikerløn
Blækket var endnu ikke tørt på den såkaldte Vederlagskommissions metertykke rapport, der opsummerer 1½ års arbejde med at granske nuværende aflønningssystemer til folkevalgte og udpegede politikere og angive retninger til nye ditto, før stort set samtlige landspolitikere stod i kø for at undsige resultaterne.

Rygtevis forlød det nemlig, at kommissionen ville anbefale lønstigninger til såvel folketingspolitikere som borgmestre og regionsrådsformænd (og –kvinder), og så kunne det ellers nok være, at alle de politikere, der havde anbefalet en uvildig kommission til at udpege løsninger for vederlag, løn, honorarer og pensioner fik travlt med at rende fra alle formelle og uformelle aftaler. Det skulle ligegodt ikke hedde sig, skulle det ikke. ’Som om vi ikke får nok i løn i forvejen’ lød det enstemmigt fra yderfløjene og hen over midten. ’Når nu riget stander i våde og vi beder andre om at spare, så skal vi sandelige da ikke … ’ osv. osv.

Faktisk havde politikerne så travlt med at lægge afstand til den kommission, de ellers i forvejen havde lagt armslængde-afstand til, at en maliciøs udlægning af teksten kunne være, at de selvsamme politikere var mere optaget af at pudse glorien overfor deres vælgere, end de egentlig reelt havde noget imod en reform af vederlagssystemet. Efterfølgende er der blevet blødt lidt op på retorikken, da det har vist sig, at den endelige anbefaling går mere på, at lønstigningerne skal kompensere for en reduktion af mere gavmilde pensionsordninger og eftervederlag. Så mon ikke vi lander et sted midt imellem?

Folkerøsten gav nu heller ikke politikerne meget spillerum. De sociale medier flød over med forargelse over en mulig lønstigning til de folkevalgte, og af mere kuriøse argumenter kunne man bl.a. læse, at ’Mere i løn giver ikke bedre politikere’. Nej det kan hænde. Men omvendt kunne man så også spørge sig selv, om mindre i løn giver bedre politikere? Faktisk tror jeg, at det eneste, der reelt bestemmer kvaliteten af politikerne, er vælgerne. Og så er det jo pludselig ris til egen røv, om man så må sige… 

Det er sagt før, og jeg gentager gerne; vi har de politikere vi har stemt på, og dermed fortjent. (At de kandidater, der stiller op, så måske er mere eller mindre motiverede ud fra en samlet betragtning over ideologi, idealisme, økonomisk udkomme af hvervet etc., er naturligvis en faktor, der skal medtages.) Men det er jo det repræsentative demokratis natur.

Frikadellegate
Smag på det. Ordet, ikke den mel- og ægberigede, stegte farskugle, der har kandideret som nationalspise i Dannevang i mange år.

Alle former for politiske initiativer og fejltagelser får efterhånden klistret ordet –gate på sig, hver gang folkedybet kaster sig frådende over qasi-skandaler af enhver karakter. Og denne gang gik det ud over byrådet i Randers.

Ret beset var det nu også lidt af en tabersag, de lokale rødder havde lagt op til afstemning ved den ordinære byrådssamling. Der var stillet et forslag af Dansk Folkeparti om, at Randers’ børneinstitutioner nu blev pålagt, at ”alle [børn] sikres en sund og varieret kost, hvor ingen tvinges til at spise noget, der strider mod ens holdning eller religion”. I sig selv uskyldigt nok i den etniske diversitets hellige navn, men det viste sig, at forslagets kerne var et påbud om, at det blev pålagt institutionerne at servere svinekød, hvad der blev for meget for de fleste.

Jeg er også forarget. Helt ind i mine sorte knogler. Hvad f…. ligner det, at vi nu i snart mange år har levet nærdemokratiet fuldt ud og har etableret forældreråd, bestyrelser og jeg skal komme efter dig, for så at få dikteret menuens indhold af byrådspolitikere? Jeg er fløjtende, hamrende ligeglad med, om børnehaver og vuggestuer serverer halal-slagtede fårekyllinger, rå fisk eller helstegt pattegris, men det kan da ikke nytte, at alle vi spelt-forældre skal fratages vores mulighed for at indføre sukkerpolitikker, veganer-mad og sandkage i dagligdagen efter en sund og indholdsrig debat kl. 19 den første tirsdag i måneden i Børnecentret Marieløkken, vel?

Nåmen af Dansk Folkepart og Randers byråd kan man øjensynligt forvente det værste. Også at detailregulere de mindste detaljer i hverdagen for medborgere – der oven i købet ikke engang er stemmeberettigede. Så igen; vi har de politikere, vi har stemt på. I hvert fald i byrådet; det gælder knap så meget de folke- eller forældrevalgte i nærdemokratiets yderste led. Dem har vi kun til pynt.

Blackstar
Jeg er den ret lykkelige indehaver af 15 David Bowie albums på vinyl – og langt de fleste af dem fra 1970’erne. Jeg er i et vist omfang vokset op med dem, men når ret skal være ret, var det i en forholdsvis sen alder, jeg for alvor fik øjnene op for mandens enestående samlede virke. Men så slog det også hårdt…


Jeg var derfor også allerede fredag den 8. januar (på udgivelsesdagen) hurtig til at høre det seneste værk, Blackstar, og det endda flere gange. Som så ofte før med Bowie skulle jeg høre det adskillige gange, og selv efter fjerde eller femte gennemlytning var jeg ikke helt klar til at skrive under på fx gaffas begejstrede  anmeldelse, der nærmest varslede den musikalske Kristus’ genkomst. Bevares; det var et ekvilibristisk bud på et genresprængende værk, der med både skønsang og smukke ballader, disharmonier og trefløjede suiter, blå toner (og 12-toner?) og sære tekster var så typisk Bowie, som det kunne blive. Men der skulle alligevel mere til at begejstre mig, skulle der….

Men det kunne jeg så ikke få. Tre dage efter stod vi op til nyheden om, at David Bowie var død af kræft. Og det berørte tydeligvis alle – incl. undertegnede – måske også fordi, Blackstar alt andet lige ikke lød som en dødsdømt musikers svanesang. Og uden at skulle svælge i det, var jeg faktisk lidt forundret over den massive reaktion hos både mig selv og resten af verden, indtil det gik op for mig, at det måske ikke kun var manden og hans musik, vi begræd tabet af, men måske var det også vores (altså publikums) tab af ungdom etc.

Det lyder som en kliché, og jeg beklager på forhånd. Men mange af os, der voksede op med Bowie, Led Zeppelin og generelt rock- og popmusik som definerende og identitetsskabende, er jo mildest talt ikke vårharer længere. Og den evigt foranderlige Bowie var jo netop en identifikationsfaktor sammen med alt det andet nye musik, som vores forældre ikke forstod vi gad høre – og som vi kunne holde op som et spejl mod naboens datter, der hørte Bee Gees og var ’disker’ – og dermed fandt vores platform og ståsted.

Med Bowies død har vi derfor ikke blot mistet en fabelagtig musiker, sangskriver og kunstner; vi har mistet en lille del af os selv, og det bliver efterhånden sværere og sværere at bilde os selv ind, at vi fortsat er med, hvor det sner. Vi er lige så dødelige som Bowie, og vores generation er på vej ud. Også selvom vi med hvide skæg, patetiske hestehaler og måner og en halv-lunken fadøl står og tripper til den næste koncert med det nyeste unge, hvide håb.


R.I.P. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar